Az incel “probléma”

Elliot Rodger esete volt az első, nagy nyilvánosságot kapott, incel által elkövetett támadás, de nem az utolsó. A legutóbbi eset, ami a 444-et is fröcsögésre késztette, beemelte az inceleket a köztudatba. De kik is ők?

Az incel az involuntary celibate kifejezés összerántása, ami magyarul nem önként vállalt cölibátust jelent, vagyis akik szeretnének szexelni, de nem találnak hozzá partnert. Ez így önmagában elég semmitmondó, és pontatlan is, ugyanis pár incel közösséget felkeresve (incels.me, a 4chan-i /r9k/, stb.) egészen más kép rajzolódik ki:

  • A legtöbben igazából párkapcsolatra, romantikára és elfogadásra vágynak, nem “csak” szexre. Vannak azonban olyanok is, akiknek egyszerűen csak túl magasak az elvárásaik, és egy 10/10-es csajt akarnak minden áron (Elliot Rodger is ebbe a kategóriába tartozott).
  • Sok esetben szándékosan úgy posztolnak, hogy ne lehessen eldönteni, hogy irónia, vagy komolyan gondolják, amit írnak, amivel egyrészt a normiekat (az átlagembert) “szívatják”, viszont ez a mentálisan sérülteket tovább taszigálja a szakadék felé. Az önironikus poénoktól kezdve a valódi nőgyűlöleten* át az erőszakra buzdításig igen széles a skála, bár ez többnyire a moderátoroktól is függ.
  • Többségük életük nagy részében a hierarchia alján állt (omega hím), akiket sokat bántottak a társaik, aminek hála tele vannak lelki sebekkel, és kerülik az átlagemberrel való kapcsolatot. Részben innen ered a Chad (alfa hím) és a Stacy (vonzó de köcsög csaj) mém is. Rengeteg egyéb mém kötődik hozzájuk, de ezeket most nem sorolom fel.
  • Lazán még a manoszférához is kapcsolódnak**, de a többségük erőteljesen PUA-ellenes, és kizárólag külsőségekre összpontosítanak (pl. magasság).

Mi közük az inceleknek hozzánk? A megszégyenítés fülön rengeteg incel shaming szerepel, de van-e különbség a két csoport között? De még mennyire! A MGTOW filozófiája elutasítja a ginocentrizmust, helyette önmagad szeretése*** és előre helyezése válik központivá, ezzel szemben egy incel számára a nők és a társadalom véleménye minden előtt áll. Ebből már következik, hogy egy incel nem lehet MGTOW, de vajon igaz ez mindenkire, aki nem kell a másik nemnek? Nyilván nem. Többeket láttam online****, akik úgymond kinőtték ezt a korszakot, annak ellenére, hogy szüzek maradtak, másokat eleve nem foglalkoztatta annyira ez az egész, és eleve a saját útjukat kezdték járni (ők az igazán szerencsések). Megint mások fizettek érte párszor, vagy kitanultak egy csajozó tanfolyamot, de tény, hogy az incel állapot nem kell, hogy örökké tartson.

A legfontosabb kérdés: mit lehet velük kezdeni? Ez nagyon sok embert foglalkoztat mostanság, a kormány által osztogatott szexbotoktól az incelek teljes marginalizálásáig; ezek nagy része tökéletesen mellétrafál. A megoldás: meg kell nekik tanítani, hogy ne külső, pláne ne női forrásból várják a boldogságot, ennek belülről kell jönnie (angolul internal validation). Emlékeztet ez valamire? 🙂 A potenciális veszélyek sokaknak eleve elveszik a kedvüket a női nemtől, mások pedig idővel sikeresen internalizálják a tényt, hogy olyasmire vágytak, ami sosem volt valós, és új értelmet nyer az életük. A romantikus szerelem (a “pillangók”) érzete ugyanis ideiglenes (pár év), ami párosodásra ösztönzi az embert, és pontosan emiatt olyan addiktív, mint egy kábítószer. Ezen kívül igen gyakori közöttük az önszabotálás és önbüntetés, és ezen a MGTOW a fentiek miatt képes segíteni, így a saját útra lépés következtében az ember végre képes lesz érdemben segíteni a problémáin: egészségesebb életet kezd élni, orvoshoz és/vagy pszichológushoz fordul a problémáival, megtanul bánni a pénzével, boldoggá teszik a hobbijai, ugyanis már nem mások véleménye lesz a mérvadó.

Több inceltől is láttam azt a csípős visszaszólást, hogy a MGTOW csak egy védekezési mechanizmus, mivel ők nem tudják elképzelni, hogy valaki ne akarjon csajozni. Másoknak az a problémája, hogy a MGTOW nem oldja meg a rendszer problémáit, de a MGTOW nem egy társadalmi mozgalom, hanem az arra fogékony egyéneknek ad megfelelő eszközöket a kezébe egy jobb életért. Szoktam nekik javasolni, hogy alapítsanak egy androcentrista (férfiközpontú) mozgalmat, ami a férfijogi aktivizmushoz hasonló, de annál közvetlenebb és kevésbé polkorrekt. A magam részéről ugyan nem látom, hogy járhatna sikerrel, hiszen a ginocentrizmus a génjeinkben kezdődik, de drukkolok nekik.

A harmadik ellenvetés azonban sajnos jogos: sokan kifogásolják, hogy a MGTOW túlságosan jobboldali, tradicionalista, libertariánus és még az alt right-hoz is kötődik egyes személyek útján, ami többek között az IBMOR (Introspective Black Men of Reform, egyfajta “fekete MGTOW”) születéséhez is vezetett. Én centristaként remélem, hogy a közösség politikailag egyensúlyba kerül előbb-utóbb, de ez nagyrészt azon is múlik, hogy mi a közösség tagjainak politikai hovatartozása, és hogy az adott tagok mennyire adnak hangot ezeknek. Az ideális persze az lenne, ha a közösség nem szakadna szét politikai hovatartozás szerint, de ehhez talán már túl késő.

* Itt nem a női nem negatívumainak realista leleplezésére kell gondolni, hanem pl. reflexszerű “kurvázásra” egy átlag, ismeretlen nőt meglátva, nők videói alatti fröcsögésre, stb.

** Ezt persze a ginocentrizmus éllovasai rendszeresen ki is használják, hogy mindenkit ugyanolyannak fessenek le.

*** Mielőtt valaki narcizmust kiált, hadd emlékeztessem, hogy a narcisztikus személyek belül gyűlölik önmagukat, és a viselkedésük ennek kompenzálása. Javaslom a szakirodalom böngészését, illetve később én is írni fogok a B csoportú személyiségzavarokról, főleg a BPD-ről.

**** Az incel közösség a gyakorlatban csak online létezik, a való életben nem túl valószínű, hogy egy tényleges incelbe botoljon az ember, főleg, mivel a többségük otthon, bezárkózva él. A fentiek kapcsán még egy apró különbség, hogy csak az lehet incel, aki ezt legalább önmagában felvállalja, viszont rengeteg olyan, de-facto MGTOW van, aki sosem hallotta a rövidítést.

.

Közben Alexander MGTOW is visszatért, méghozzá egy bomba jó videóval a témában, melegen ajánlom megnézni:

Stardusk és Wandering Wojak beszélgetése a témában:

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s