10 önfejlesztési tipp

Nemzetközi pi nap van, lassan tavaszodik, és mindkettő kiváló motiváció lehet egy kis önfejlesztés beindítására. Happy Humble Hermit cikkének ferdítése következik.

 

Mindenkinek különbözik az életútja, és hogy hol tartanak rajta, de az alábbi tippek bármilyen úton hasznosak lehetnek, és nekem sokat segítettek.

1. Csak apránként!

Ha még csak az utad elején jársz, vagy egy hosszabb szünet után ugrasz vissza a mókuskerékbe, ne vidd túlzásba, különben biztosan fel fogod adni. Jobb, ha először egy könnyebb rutint sajátítasz el, mint ha túlhajszolnád magad.

2. Rövidtávú célok kitűzése

Ezeket maximum egy negyed év alatt be lehet fejezni. Hasznosak, mert szinte azonnal láthatod a munkád gyümölcsét. A vele járó terhelés mértéke a céltól függ, és itt is fontos, hogy ne vállald túl magad! Például ha videókat szeretnél csinálni, akkor ne csinálj végig egy mesterkurzust, csak az alapokat tanuld meg először, utána játszadozz a választott programokkal, hogy beleszokj, és ne felejtsd el, hogy idővel jobban fog menni.

3. Koncentrálóképesség javítása

A technikai fejlődésnek hála a koncentrálóképességünk radikálisan lecsökkent. Jó összpontosító képességre lesz szükséged ahhoz, hogy rövid- és hosszútávú céljaidat megvalósítsd. Az olvasás, a testedzés és a meditáció segíteni fog az elméd kiürítésében és az előtted álló feladatra koncentrálásban. Viszont ha nem tudod befejezni a feladataidat, vagy ha folyamatosan új dolgok után kapkodsz, akkor a figyelmedet elterelő dolgok fogják korlátozni a fejlődésedet.

4. Hosszútávú célok kitűzése

Ezek végrehajtásához több idő kell, mint egy negyed év. Legalább egy szükséges ahhoz, hogy ne ess depresszióba és elkerüld az ürességet. Ha nincs mivel foglalkoznod felkeléskor, akkor nem is akarsz felkelni. Ide tartozhat a testedzés, egy szakma kitanulása, egy könyv megírása, stb. Nem mindhez kell/lehet határidőt szabni, de mérföldköveket igen, mert ezek teljesítése nyomon követhető. Ezek teljesítése nehezebb, mert csak sokára hozzák meg gyümölcsüket, de ezek teszik konzisztenssé a fejlődésed.

5. Komfortzóna tágítása

A céljaidnak igazodniuk kell az erősségeidhez, de egyúttal a kihasználatlan erősségeidet is fel kell fedezned. Ezt rövid távú célok formájában érdemes megvalósítani, hogy lásd az eredményeket és eldönthesd, hogy érdemes-e hosszú távon is foglalkoznod a dologgal. Hermit esetében például a betelefonálós adások jelentik a példát, mivel nem tudta, hogy mire számítson, és nem nagyon szűkítette le a lehetséges témaköröket… mára a közösséggel való kapcsolattartásban ez lett az egyik kedvence.

6. Változatosság

A változatosság megédesíti az életet, és némi változatosság szükséges ahhoz, hogy egyszerűbb legyen elviselni az önfejlesztés egyhangúságát. Ezen könnyen segíthetsz azzal, ha a céljaid az életed különböző területeire terjednek ki, például ha elakadsz a regényírással, akkor pl. az edzésben kitűzött céljaid hajszolásával elkerülheted, hogy az önfejlesztés mumussá váljon.

7. Elkötelezettség

Ha muszáj feladnod egy célt, akkor inkább egy rövidtávút érdemes, mert ezek inkább valóak kísérletezésre, mint a hosszútávúak, amelyektől a fejlődésed és az abba vetett bizalmad is függ, ahogyan a kezdeti sikereid lavinaszerűen tesznek a sikertől “függővé.”

8. Az újjáépítés folyamata

Ahogy haladsz előre az apróbb lépésekkel, úgy érdemes fokozatosan megnövelni a terhelést, de ha instabillá válik a teljesítményed, akkor csökkents rajta, stabilizálódj és folytasd a növekedést. Így lehet növelni a hosszútávú terhelhetőséged.

9. Időmenedzsment

Ha egyszerre túl sok dolgot csinálsz, akkor a túlterhelés könnyen lekapcsolhat. MGTOW-ként különösen oda kell figyelned az időbeosztásodra, mert sokkal több potenciális szabadidőd van. Ha túl sok is marad, akkor könnyen megkeseredhetsz és ellustulhatsz, de ha túl kevés, akkor ugyanolyan túlstresszelt leszel, mint a nejük rabszolgájaként robotoló férfiszolgák.

10. Egyensúly

A produktivitásban is meg kell őrizned az egyensúlyt a saját érdekedben. Nyugodtan megtarthatod eddigi “öncélú” hobbijaidat is (pl. tévézés, videójátékok). Ne hagyd, hogy ezek uralják az életed, mert akkor nem fogod elérni a potenciális maximumodat, de szükséged is van ezekre, hogy kiereszd a gőzt és élvezd az életed… máskülönben mi értelme a saját utad járni?

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s